Thursday, 25 July 2013

✿ 4th Iftar Sesama ✿

Assalamualaikum.....


Errmmmm.....Esok cutiiiiiiiiiiiiiiiii......Yeayhhhhhhh!!! Bos bagi cuti mengejut lak....Kalau ekotkan ta cuti esok....Hihi....Cuti 3 hari.....**lompat bintangggg**..........Aku da tayah keja da every sabtu unless kalau ada keja kena g laa.....Huhu....Now aku da paham nape sapa yang dok kat position aku tue dapat kelebihan ciket.....Sebabbb keja terok giler T___T~
.
.
.
.
.
.
.
Kelmarin kannnnn........Shaye keluaq berbuka ngan Mr. H....Pas balik keja 4.30 terus g jumpa dyer...Before keluaq memang da plan nak makan nasi briyani...So senang laa, tade laa terpk pk nak makan apa...Before g kedai makan, singgah beli kueh dulu....Budak ngader tue laa nak beli...Macam macam lak tue nak beli...Nafsu kuat betul...Padahal time berbuka ta makan pown -_-"....

Sementara tunggu time berbuka macam biasa laa borak borak borak....Macam macam laa borak, kalau ta borak dok ngusik ngusik kutuk kutuk...Selalu bila aku dok rancak bercerita mesti dyer akan wat isyarat slowkan volume.....Cisssssssssssssssss -_-"......


Aku > Orang pendyam laa....Pendyam & pemalu...

Dyer > **gelak** Pirahhhhh...Pendyam laa sangat...

Aku > Oke...Orang nak dyam...Tamau cakap...
**senyaappppp**

Pas tue senyap ta campai seminit da pot pet pot pet balik...Huhu....Macam tue laa aku bila ngan dyer....Cakap ta benti.....Kalau dyam tue confirm ada benda yang ta kena....Hihi~

Pas da abes makan, g jalan jalan kat BJ....Ushar ushar baju raya....Plan plan nak tema kaler biru taon ney....Dyer pown dah jumpa baju yang dicari cari....Aku maybe beli online jew sebab dah terbekenan kat 1 baju tue....Ngeee...Tapi tataw ag baju tue ada stock ke ta...Hope ada laa...Kalau ta geget jari laa shaye...Huhu T___T~

Ermmmmm....Sabtu ney maybe nak g meneruskan misi kami mencari persiapan raya....Nak cari kasut (jarang beli kasut raya), nak cari tudung raya, nak cari beg raya.....Excited lebey lak taon ney...Hehe~

K baiiiiiii~







❤ Terima Kaseh ❤

Saturday, 20 July 2013

~My Duties~

Assalamualaikum.....

Arrrghhhhh pening pening peningggggggggggg.......Pening memikirkan pasal keja.....Even dok kat umah pown still pk pasal keja...Rasanya akauntan memang macam ney kot...Tambah lak kalau memang sorang jew yang handle wat akaun ney...Macam aku sekarang ney laa....Pening siot.....Otak ney sentiasa pk pasal keja jew...Dah laa keja memang melambak lambak kat ofis.....Sapa yang dok kat tempat aku ta mungkin & takkan penah akan cakap "keja semua dah abes, tataw nak watpa da".....That word ta mungkin aku bole cakap sebab aku memang sentiasa ada keja cuma samada urgent @ ta jew....Kalau yang ta urgent tue bole laa wat lambat lambat ciket tapi kalau wat lambat lambat nati jadik bertimbun timbun lak.....Sebab tue aku kalau bole nak setle cepat cepat....

Kat cnie aku nak wat list keja aku.....Hihi....Bukan apa sebab sekarang ney bos aku soh rekod keja apa yang dok wat everyday....Saja nak nyemak kat cnie :p ~

Daily Duties
  1. Check bank balance untuk 3 bank (RHB, CIMB, Maybank), pas tue print, check amaun yang appear tue sapa punya samada francais @ company punya....Pas tue p fotostat, filing lam fail bos 1 & fail aku 1.
  2. Prepare payment francais (if any) tapi biasanya hari hari memang ada pown...
  3. Kalau payment guna islamic bank kena wat list amaun yang nak keluaq, bagi kat bini bos....kalau dia ta mai kena sms -_-".... 
  4. Prepare cheque / PV / slip bank
  5. Filing PV.
  6. Setiap cash yang bawak balik ke ofis kena kira....Just imagine kalau cash tue berpuluh ribu....Berpinar pinar mata ney..

Monthly (Other) Duties
  1. Prepare invois...Ada lebey kurang 50-60 company (termasuk francais)...Pas tue kena prepare envelope (lekat nama), pas tue kena separate post / kurier / register post / by hand....Memang take time laa wat benda ney -_-"...Pas tue kena filing comp. punya copy...
  2. Prepare payment levi, kastam
  3. Prepare cheque for EPF, Socso, salary, advance..
  4. Update buku 6% (bos)
  5. Check bil bil belum bayar....Pas tue tanya bos nak bayar ke x...
  6. Update buku debit kredit islamic bank....Yang ney pown take time sebab kena tahu debit kredit tue payment mana..
  7. Update rekod petty cash..
  8. Key in list payment for salary..
  9. Key in UBS....(payment out, payment receive, invoice, salary, claim) - make sure tally dengan bank statement ekot bulan....part ney laa yang wat pening...kalau ta tally kena bagi tally jugak...macam mana nak bagi tally?? aku laa yang kena pk....feningggggggg!!
  10. Prepare claim..Make sure ada supporting doc...
  11. Call client mintak payment
  12. Receive fax..
  13. Receive cheque from client
  • Procedure bila dapat cheque
  1. Make sure nak masuk akaun mana..pas tue cop nombor akaun kat belakang cek..
  2. Fotocopy cheque, pas tue bagi ofis boy bank in...
  3. Pas dah dapat resit bank in, kepil ngan cheque tadi...Filing!
  4. Update lam buku invois..

Huhu...Manyak betul kan...Ney pown ada ag yang ta tulis rasanya...Sapa yang sudi nak tolong shaye??? Huhu....Sadissss betul T_____T~

K baiiiiii~



❤ Terima Kaseh ❤

Sunday, 14 July 2013

Tade Keja :p

Assalamualaikum....

Hoi hai....hehe....saja nak update kejap...try update guna tab ney...erm...bawu lepas gayut ngan Mr. H ney...satgi nak sambung lagi...dyer nak cas fon kejap....huhu...kan dah cakap kami taley gado @ majok lama lama lama....kejap jew dah baek....hihi...

Erm....entry sebelum lupa nak cakap time p bazar ramadhan tue jumpa ramai giler kawan kawan dyer..rasa macam keluaq ngan artis jew...p mana mana mesti ada orang yang akan tegur dyer...setiap kali keluaq mesti ada jew laa jumpa sapa sapa....kelmarin aku peyli laa dyer "haisyhh..rasa macam keluaq ngan artis ja...p mana mana ada ja orang dok tegoq"...tapi bagus laa ada ramai kawan...macam aku ney mana ada kawan cangat pown...kawan kawan yang rapat pown time poli n upm jew....kawan kawan sekolah semua dah lost contact....ada sorang dua jew...uhuk3....

Oke laa nak p semayang dulu...dah lambat da ney...satgi nak sambung jadik monyet (gayut) lak.....

K baiiiiii~




❤ Terima Kaseh ❤

❤ Breaking Fasting With Him ❤

Assalamualaikum....

ALHAMDULILLAH....Riney da masuk hari keempat bulan Ramadhan...So far oke laa, cuma penat ciket...Al maklum laa aku ney mana penah puasa time keja...Ney 1st time rasanya...Tapi mujur laa bos bagi balik awal sepanjang bulan Ramadhan ney...Kul 4.30-5.00 da bole balik...Hihi...Best giler...

Erm...Tadik aku berbuka ngan Mr. H...Kami p beli makan dekat bazar ramadhan pas tue p makan kat tempat laen...Beli ta manyak pown...Nasi ayam 2 bungkus, ayam percik 2, kebab 1, air tebu 2...Time berbuka tue makan nasi jew...Pas da kenyang, p lepak kat tempat biasa...Kami kalau keluaq ta sah kalau ta gelak campai pecah pewot...Mr. H laa selalu ngusik aku n buat lawak...Tapi itu yang wat kami selesa dan semakin rapat...Tapi betul, aku ta penah rasa rapat ngan lelaki laen macam mana aku rapat ngan dyer...Ngan pakwe pakwe pakwe sebelum ney pown ta rapat macam ney....Ngan Mr. H ney aku bole share everything...Pasal keja, pasal xtvt seharian aku...Kalau bole semua aku nak citer....Pasal jojo (kucing aku) pown aku dok citer....Hihi~

Oke berbalik pada citer asal (dok melalut lak aku ney :p), time lepak lepak tue before balik aku ajak Mr. H makan makanan yang ta abes tue...Dyer makan ciket jew...Aku jugak yang kena abeskan semua...Huhu...Makin gemok laa shaye -_-"....

Time lepak lepak tue dyer dok tanya jugak pasal Mr. B tue....Kejelesan dyer makin terserlah semenjak Mr. B tue bagi samsung tab kat aku....Yang Mr. B tue pown satu hal...Dah orang tanak tayah laa dok bagi bagi barang....Dah laa siap pos ke ofis lak tue....Haisyhhh...Aku memang ingat nak bagi balik tab tue tapi bila aku cakap nak bagi balik, dia cakap buang jew dalam tong sampah...Grrrr~
***melalut lagi***hihi

Time otw balik, Mr. H dok bebel bebel kat aku laa pasal Mr. B tue...Aku ney cam biasa laa wat wat ta dengaq...Malas nak bertekak, nati wat gado jew....Ney pown dyer ngah majok ngan aku ney...Cara mesej pown taw da...Huhu...Tapi aku ta salahkan dyer pown...Sebab kalau aku dok kat tempat dyer, ag terok kot...Hehe...Tape, nak tengok lama mana dyer nak majok...Hikhikhik..

K baiiiiii~











❤ Terima Kaseh ❤

Sunday, 7 July 2013

✿ Sabtu is Saturday ^_^ ✿

Assalamualaikum...

Kelmarin hari apa ek?? Erm....Sabtu kan?? Biasanya sabtu aku watpa ek?? Erm....Dating lorrhhhh...Hikhikhik....Tapi memula tue gado gado manja ciket...Miscommunication punya pasal...Tapi kejap jew gado...Kami ney mana bole gado lama lama...Bila jumpa dah tengok muka memasing, terus oke macam tade pape yang jadik.....Dah nama pown "bestfrenz" kan....Hehe~

Pas tue like usual pusing pusing ronda ronda campai lebam...Sebab aku tamau masuk soppink mall...Mr. H pown terpaksa laa ekot...Pas dah puas pusing, p lepak kat tempat biasa lak...Tengok orang maen wau...Maen "candy crush" tue memang wajib....Hihi....Pas tue gado, kalau time keluaq ta gado pasal "candy crush" memang ta sah laa...Huhu...

Ermmm...Sambil sambil tengok orang maen wau apa ag aku snap snap pic laa....Mr. H lak dok tengok tengok + gelak gelak kat aku...Aku ney dah laa pemalu -_-"...Haisyhhhh~



Pp yang makin boolattttt -_-"



Mr. H ada kat sebelah tapi di "crop" & di "blur"kan....Kikiki :)


Pas aku dah puas amek pic, dah tutup camera dah...Mr. H soh amek pic tahi lalat kembaq kami lak...Ngeee :p ~





Pas tue dyer dok kata "Tiru orang"....Bila masa pulak laa aku tiru dyer....Dah lalat tue nak membuang kat tempat yang sama..Nak wat cana....Hikhikhik :)~

K baiiii~











❤ Terima Kaseh ❤

Hak Cipta TerpeLihara : IzZu AiNi